search
  • 2024. január
    Késő bronzkori tőr Zombáról

Késő bronzkori tőr Zombáról

 

Az Urnamezős kultúra európai területén Kr. e. 1200 körül használt szerelt nyelű tőröktől eltérően egybeöntött szerkezetű, különleges bronz fegyver.

 

Régészeti gyűjtemény, leltári szám: B.66.933.1.

Lelőhely, az előkerülés körülményei: Szórványlelet a múzeum régi gyűjteményéből, Wosinsky Mór monográfiájában csupán a rajzát közli, s annyit ír róla, hogy a „zombai tőr-alak igen ritka.”

Anyaga: bronz

Mérete: hosszúsága 22,3 cm, legnagyobb pengeszélessége: 3,1 cm

 

Kétrészes öntőformában nyelével egyben megöntött bronz tőr. Elnyúlt levél alakú, 15,2 cm hosszú, középbordás pengéje vállban ívelten beszűkül, felső részét félhold alakú borda zárja. A penge vastagsága 1,3 mm, a középvonalában futó félhengeres borda a hegy közelében alig érzékelhető, a penge közepénél 3,5 mm, a felső részén 5 mm vastag. A penge felső részén lévő szűkület íve és mérete is enyhén aszimmetrikus. A középborda felső negyedét és a félhold alakú zárórészt is apró, sűrű bevagdalás díszíti, ami a nyél közepén körbefutó három borda és a zárókorong élén is megismétlődik.

A tömör, a pengével egybeöntött, ovális keresztmetszetű, 7,1 cm hosszú markolat a tövében 5,3×9 mm, a középső részét tagoló, keresztbefutó három bordánál 10,5×17 mm, a felső részén 6×10 mm átmérőjű. A nyél két oldalvonalán és a mandula alakú, 16×28 mm átmérőjű zárókorong végének középvonalában jól látható az öntési sorja nyoma, ami egyértelműen utal a kétrészes öntőforma használatára. A hármas körbefutó bordával két mezőre osztott markolatot a szimmetrikusan, a széleken futó két-két négyes vonalköteget összekötő egyenesből induló, rövid vonalkázás díszíti. A markolat tövénél az egyik oldalon jól látható, hogy az öntési sorja megszakítja a vonalköteget, ami arra utal, hogy ez az alig bemélyedő, elmosódott szélű díszítés már az öntéskor rákerült a tárgyra. Ettől jelentősen eltér a bordákon és a zárókorongon látható bevagdalás sűrű, mély, éles körvonala, ami inkább az utólagos megmunkálásra utal.

Amikor Wosinsky Mór kezébe vette a zombai tőrt, akkor már tudhatta, hogy hasonló formájú és szerkezetű fegyver a mai Vajdaságban,  Tamásfalván 1871-ben előkerült kincsleletben is volt. Ráadásul ott háromnál is teljesen azonos módon a penge felső negyede beívelődött, ovális keresztmetszetű, tömör markolatukat középen hármas borda tagolta, végük pedig pecsétlőszerűen kiszélesedett, akárcsak a tolnai példánynál. Mivel több, mint egy évszázadig hasonló leletek nem kerültek elő, a kutatás arra következtetett, hogy ezeket a különleges formájú tőröket Tamásfalva térségében készítették, s az Urnamezős kultúra sajátos, Kárpát-medencei tárgytípusai voltak valamikor Kr. e. 1200 körül. Bóna István hívta fel a figyelmet arra az 1960-as években, hogy a szúrásra alkalmas tőrök a sztyeppei népek jellegzetes fegyvertípusa, amelyek használata egyaránt megfigyelhető Szibériában és a Kaukázusban, valamint a Duna mentén is. Ennek ellenére a távoli végpontok között hiányzó pontos párhuzamok miatt véleménye szerint még a keleti pásztornépek késő bronzkori betöréséhez köthető gyulaháza-karászi kurgánsírban talált bronz tőr is csak a távoli előképek alapján készült helyi gyártmánynak tekinthető. A zombai és a tamásfalvi típusú, egyben megöntött tőröket a használt technológia, a markolat végződése, a pengéhez csatlakozó részén található félköríves borda, a penge tövében lévő ívelt bemélyedés alapján ugyancsak a sztyeppei előképek alapján készített fegyverek csoportjába sorolta. Mindössze azt tartotta kérdésesnek, hogy a keleti hatások melyik irányból érték a vajdasági, tolnai részeket: a Marostól északra benyomult csoportok révén Erdély felől, vagy az Al-Dunán át, a folyamot követő pásztorok által.

Az egyik oroszországi konferencia szibériai előadásait hallgatva 2021-ben teljesen váratlanul az egyik dián logóként mintha a zombai tőr villant volna elő. Hamar kiderült, hogy a tőlünk közel 6000 km távolságra lévő, az Uralon túli Kemerovo múzeuma jelképének választott tárgy az ottani Ljuszkusz településrészen került elő 1982-ben, de csak az elmúlt évtizedben közölték. A leírás és a fotó alapján is jól látható, hogy több mint egy évszázad után a zombaihoz minden tekintetben hasonló, azzal valószínűleg azonos öntőformában készült újabb tőr került elő – a távoli Szibériában. Ez a tény egészen más megvilágításba helyezi a Kárpát-medencei leleteket is. A horizontot kitágítva, a továbbiakban nem lehet csak az Urnamezős kultúrára jellemző tárgytípusról beszélni. Megvan az a pontos párhuzam, amely alapján már nemcsak sztyeppei előképekről, hanem ténylegesen keleti eredetű, Szibériáig követhető fegyverekről lehet beszélni. A zombai és a kemerovói tőr által jelzett kapcsolatrendszer mintegy lavinát elindítva, a sztyeppei népek késő bronzkorban eddig csak feltételezett hatásait teljesen új megvilágításba helyezve, szó szerint is kézzelfoghatóvá teszi azokat.

Szabó Géza

 

Felhasznált irodalom

Бобров, Владимир Васильевич (2011): Кинжал с городища эпохи поздней бронзы на реке Люскус. Археология, этнография и антропология Евразии 45/1, 65–68.

Bóna István (1963): Tiszakeszi későbronzkori leletek. A Herman Ottó Múzeum Évkönyve 3, 15–35.

Szabó, Géza (2017): Eastern myth elements in the West in light of the Nart sagas and the archaeological finds of the Carpathian Basin. Nartamongæ XIV, 85–109.

Szabó Géza – Gáti Csilla (2023): Újabb preszkíta tőr a Dél-Dunántúlról. Archaeologiai Értesítő 148, DOI:10.1556/0208.2023.00051

Wosinsky Mór (1896): Tolnavármegye az őskortól a honfoglalásig. Budapest.

  • www.womm.hu
  •  • 
  • 2024 © Copyright
  •  • 
  • Minden Jog fenntartva
Az oldal betöltési ideje: 0.04 másodperc